Jylland i vækst

Mødeleder Laura Hay Uggla

Jylland er begunstiget af byer, virksomheder og institutioner som de seneste år har skabt udvikling og vækst på blandt andet beskæftigelse og økonomi. Men er vi gode nok til at drage fordel af Jyllands fælles historie? Kan vi skabe samarbejder, der fokuserer på vores gensidige afhængighed i spørgsmål som grøn omstilling, tiltrækningskraft og erhvervslivets nye vilkår? Med andre ord, hvad står i vejen for, at Jylland som helhed kan blive en endnu mere markant vækstmotor og problemløser i udviklingen af Danmark som helhed?

Med denne videns- og visionsgruppe udforsker vi fælles udfordringer og muligheder for regionen, vi undersøger, hvad der lykkes rigtig godt for udvalgte aktører og besøger inspirerende steder i hele Jylland. Vi fokuserer på, hvordan vækst kan understøttes, og vi diskuterer de barrierer, der bør adresseres politisk og på jysk.

Gruppen samler nogle af de fremmeste aktører fra hele Jylland og faciliterer vidensudveksling og fagligt indhold på allerhøjeste niveau. Formålet er at sikre gruppens medlemmer en fremtid med øget tværgående samarbejde, innovation og vækst til gavn for udviklingen af Jylland som helhed.

Kommende møder

Klimaforandringer rammer store som små. På dette møde skaber vi fælles fodslag for nogle af de udfordringer, som risikerer at ramme os i fremtiden. Hvilken betydning har stigende vandmasser for byer og virksomheder? Hvorfor har vores lokale CO2-udledning påvirkning på evnen til at drive et stærkt erhvervsliv? Gruppen starter med at søge svar på spørgsmål, hvor svaret kan gavne os alle.

Kl. 12:00 – 15:30
Lokation: Jyllands-Posten i Aarhus C

Vandet i fremtiden
Store mængder af vand har været et gennemgående tema for flere jyske byer de sidste år. Det udfordrer infrastrukturen, boligerne ved hav og vandløb, og budgetterne. Vandet stiller også store krav til fremtidssynet for virksomheder og politikere. Hvordan kommer det til at se ud i fremtiden?

Oplægsholder: DMI

CO2-udledning og byudvikling, hvor skal vi tilpasse os?
Måden vi udvikler vores byer på, har stor betydning for, hvor meget CO2 vi udleder. Borgerne efterspørger større huse og veje til større biler. Hvor skal vi rette ind i vores byudvikling? Og hvem skal sørge for tilpasningen – borgerne selv eller lovgivningen?

Oplægsholder: Boris Brormand Jensen, arkitekt og ph.d. i urbanisme

Europa har for alvor sat ind på en omstilling til mere bæredygtighed. Det betyder, at vi skal producere ved hjælp af færre ressourcer, anvende nye energiformer, og generelt genbruge flere af de materialer, der når igennem vores værdikæder. Men i verden omkring os ser det mere ud til, at de sænker ambitionerne om en grønnere verden. Hvordan forener vi vækst og grøn omstilling? Er det muligt at se dem som forudsætninger for hinanden? Og hvordan kan Jylland, med vores mange produktionsvirksomheder, få et forspring?

Kl. 11:30 – 15:00
Lokation følger

Transportens svære omstilling
Fragt binder os sammen med resten af verden og sikrer i høj grad, at vi kan afsætte vores varer til højest bydende (eksportandelen for alle produktionsvirksomheder er 61 %).  Jylland har derfor meget at vinde, hvis vi kan være på forkant med kravene til transportbranchen – og dermed kravene til alle os andre. Vi hører om fragtens omstilling, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan. Hvor kan vi hjælpe?

Oplægsholder: Offentliggøres snarest

En historisk aftale?
Den grønne trepart har taget et historisk svært opgør mellem landbrug, klimahensyn og alt det midt i mellem. Danmark får mere frit natur og afgrøderne på markerne skal se anderledes ud. Vi hører om, hvordan aftalen få havde tiltro til landede, som den gjorde, og hvad vi kan lære om samarbejde heraf.

Oplægsholder: Offentliggøres snarest

Esbjerg, erhvervslivet, og den grønne omstilling
Esbjerg Havn skal spille en aktiv rolle i den grønne omstilling, især med henblik på at etablere vindmøller på havet. Men hvad kræver det at være medspiller for de aktører, der skal sikre den vedvarende energi? Hvordan ser fremtidens faglærte ud, hvis de skal have kompetencerne til at bidrage til de nye roller?

Oplægsholder: Offentliggøres snarest

Det bliver ofte sagt, at der er længere fra København til Jylland, end der er den anden vej. Vi dedikerer dagen til at spørge, hvordan erhvervsliv og politik undgår at blive opslugt af vores stærke hovedstad, og om en egentlig jysk identitet overhoved er relevant i en verden, der altid og hele tiden er forbundet via teknologien.

Kl. 12:00 – 15:30
Lokation følger

Det historiske perspektiv
Jylland har historisk haft sin egen identitet og var i mange år det naturlige samlingspunkt for hele Danmark. Motorvejsnettet er lagt efter de gamle handelsveje, så det ældgamle fællesskab trækker tråde til i dag. Men er det relevant at fokusere på den fælles identitet? Er der værdi i at understøtte en jysk selvforståelse for virksomheder, kulturinstitutioner og borgere?

Oplægsholder: Offentliggøres snarest

Bymidten som samlingspunktet
For mange byer er bymidten nervebanen, der sikrer borgerne et samlingspunkt. Men flere og flere steder er detailhandlen udfordret. Nogle steder er det parkeringspladserne, der mangler, imens andre kan mærke onlinehandlens altid tilgængelige væsen. Men de fysiske butikker har et lokalt nærvær, vi skal værne om. Så hvordan sikrer vi en livlig bymidte? Hvordan kan vi forankre byens fællesskab i den? Vi hører om de gode eksempler.

Oplægsholder: Offentliggøres snarest.

Debat: Blikket fra København
Et stort antal af landets virksomheder ligger i Jylland, ofte med en spredning, som gør samarbejde nødvendigt. Men hvad er overvejelserne i København, når fokusset lander på de jyske virksomheder, kommuner og regioner? Hvordan vil man – fra statens side – bidrage til at skabe aktiviteter i hele Danmark og undgå, at vi lukker os om København?

Oplægsholder: Offentliggøres snarest

I oktober, 2024, fik Danmark sin første supercomputer, der skal give dansk forskning og erhvervsliv en styrkeposition i den teknologiske udvikling. Computeren kan overskue og simulere store datasæt, hvilket blandt andet kan hjælpe os i produktionen af grønne brændstoffer. Men hvordan bruger vi AI som virksomheder? Hvordan ser en forbruger ud, der har adgang til hele verdens data lige ved hånden? Vi dykker ned i AI. 

Kl. 12:00 – 15:30
Lokation følger

AI workshop: Hvordan anvender vi det?
AI har mulighed for at transformere måden, vi arbejder på. Den store udfordring er ikke så meget at finde, hvad vi kan anvende det på, men i stedet at ændre de vaner, der gør, at vi endnu ikke har fået implementeret det i vores arbejdsprocesser. Vi tager en undersøgende session, hvor medlemmerne får ekspertviden om, hvordan de kan anvende AI i netop deres arbejde.

Oplægsholder: Offentliggøres snarest

Hvordan forbinder vi Jylland?
Jylland har flere af Danmarks vigtigste havne og fungerer derfor som et geografisk bindeled til resten af landet. Havnene har betydning for regionens vækst, men de har også en unik mulighed i at forstå fremtidens forbrugere. Hvilke varer får vi igennem vores havne-infrastruktur? Hvad betyder det, når havnen ligger tæt på forbrugerne og erhvervslivet? Og hvor kan vi forbedre den jyske infrastruktur? Vi hører et bud.

Oplægsholder: Offentliggøres snarest.

Kl. 12:00 – 15:30
Lokation følger

Program følger.

Om Laura Hay Uggla

Laura Hay Uggla er tidligere politisk leder for Venstre i Aarhus og rådmand, først for Sociale Forhold og Beskæftigelse og senere for Teknik og Miljø. Hun har læst jura ved Aarhus Universitet og gennem studietiden været aktiv i studenterpolitik, hvor hun blandt andet var en del af Djøf Studerendes bestyrelse og repræsentant i foreningen Advokater og Advokatfuldmægtige.

Laura Hay Uggla blev første gang valgt ind i Aarhus Byråd i 2005. Ved kommunalvalget i 2009 blev hun valgt ind igen og var den helt store stemmesluger. I 2012 meddelte hun, at hun ikke ville stille op til det kommende kommunalvalg. I dag har Laura Hay Uggla adskillelige bestyrelsesposter, blandt andet ved ARoS, Løvbjerg Ejendomme og Huset Venture.

Medlemsskab?

Flere videns- og visionsgrupper

  • Arbejdsmarkedets udfordringer

    Mødeleder Nina Smith

    Én udfordring overskygger alle andre på det danske arbejdsmarked i de kommende år: Manglen på kvalificeret arbejdskraft. En analyse viser, at der vil mangle omkring 90.000 personer på […]

  • Det geopolitiske marked

    Mødeleder Charlotte Flindt Pedersen

    Krigen i Ukraine var et kollektiv chok for mange i især Europa. Stigende inflation, øgede energipriser og faldende efterspørgsel kom pludseligt efter en periode, hvor […]

  • Fødevarer

    Mødeleder Henrik Vinther Olesen

    For tiden er fødevareindustrien nok en af de brancher, der oplever den kraftigste udvikling. Forbrugernes efterspørgsel ændrer sig, og et stigende behov for bæredygtige produkter skaber nye krav for innovation […]

  • Energi

    Mødeleder Steen Stavnsbo

    Danmark skal i mål med en 70 % reduktion af den samlede CO2-udledning. Vi har nået de første 40 %, men alt tyder på, at det sidste stræk kommer til at […]

  • Globale handelsstrømme

    Mødeleder Erik Østergaard

    De seneste år har vi oplevet, hvor sårbare vores værdikæder kan være over for globale kriser som coronapandemien, krigen i Ukraine, sikkerhedsudfordringer i Det Røde Hav og blokeringen af Suezkanalen. […]

  • Børn og digitalisering

    Mødeleder Stine Liv Johansen

    Vores børn har knapt lært at gå, før de sidder med deres første tablet, og fra da af bliver deres digitale liv bare mere og mere omfattende. […]

  • Arbejdsmarkedets udfordringer

    Mødeleder Nina Smith

    Én udfordring overskygger alle andre på det danske arbejdsmarked i de kommende år: Manglen på kvalificeret arbejdskraft. En analyse viser, at der vil mangle omkring 90.000 personer på […]

  • Aarhus 2040

    Mødeleder Laura Hay Uggla

    Aarhus forandres hele tiden. Visioner er der nok af, og de seneste år har mange markante projekter sat deres præg på, hvordan Aarhus ser ud – og kommer […]

  • Grow-up – den svære vej fra
    start-up til scale-up

    Mødeleder Christian Schwarz Lausten

    Det er dokumenteret i masser af undersøgelser, at vi i Danmark er ganske gode til at etablere nye virksomheder (og Region […]

  • Ledelse i civilsamfundet

    Mødeleder Paul Natorp

    Alle taler om det, alle kan se mulighederne, alle vil være en del af det – civilsamfundet er elsket af politikere, virksomheder, organisationer og af de millioner af […]

  • Jylland i vækst

    Mødeleder Laura Hay Uggla

    Jylland er begunstiget af byer, virksomheder og institutioner som de seneste år har skabt udvikling og vækst på blandt andet beskæftigelse og økonomi. Men er vi gode […]

  • Bæredygtigt byggeri

    Mødeleder Frank Jensen

    Vores samfund udvikler sig med voldsom hast, vores forbrug af jordens naturlige ressourcer vokser fortsat, og vi bliver flere og flere mennesker, der skal bosættes. Men hvordan sikrer vi, […]

  • Detail 2030

    Mødeleder Martin Lyngaa Simonsen og Jesper Drachmann

    Detailmarkedet er i en rivende udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til butiksoplevelsen, medarbejdernes viden og niveauet af oplevet service, når de besøger butikkerne. Og […]