Arbejdsmarkedets udfordringer

Mødeleder Nina Smith

Vi står midt i et buldrende arbejdsmarked, hvis fremtid formes lige nu. Demografiske forskydninger, nye organisatoriske krav, teknologiske kvantespring og global konkurrence presser virksomheder, offentlige institutioner og uddannelsessystemet til at gentænke, hvordan arbejdsstyrken organiseres og udvikles.

Hvordan sikres de rette kompetencer i en tid med stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft? Hvordan skabes et fleksibelt og bæredygtigt arbejdsmarked, der både understøtter vækst og favner forskellighed? Hvordan kan teknologi anvendes til at styrke – og ikke erstatte – mennesker på arbejdsmarkedet?

Disse spørgsmål danner grundlaget for videns- og visionsgruppen Arbejdsmarkedets udfordringer.

Gruppen består af ledere fra erhvervslivet, kommuner, faglige organisationer og uddannelsesinstitutioner med indflydelse på, hvordan både den private og offentlige sektor håndterer arbejdsmarkedets udvikling.

Gruppen dykker ned i de strukturer og systemer, der definerer arbejdsmarkedet, og identificerer de barrierer, der bremser udviklingen for fremtidens vækst og velstand. Gennem vidensdeling, inspirerende oplæg og cases fra ind- og udland drøfter medlemmerne konkrete løsninger på de centrale udfordringer.

Medlemmerne opsamler erfaringer og omsætter viden til handling i ambitionen om at skabe et arbejdsmarked, der er fleksibelt, effektivt og gearet til fremtiden.

Nina Smith fortæller

Kommende møder

Alle møder afholdes i Politikens Hus – Vestergade 28, 1456 København – med mindre andet er nævnt.

Nu har vi efterhånden hørt masser af skåltaler om, hvad AI kan gøre for vores arbejdsliv. Det kan løfte medarbejdernes mangeartede kompetencer, effektivisere rugbrødsarbejdet og, hvis man anvender det rigtig, bliver langt mere end bare en sparringspartner på ideer og tekster. Men hvordan bruger vi det? Hvordan får vi f.eks. AI med i overvejelserne, hvis vi vil sikre en 4-dages arbejdsuge? Og hvordan kan vi bruge det i virksomheder, der primært har serviceopgaver?
 
Kl. 12:30 – 15:30
 
AI og effektivitet

En af landets førende aktører inden for anvendelse af AI – både i hverdagen og i en strategisk kontekst – har opnået en 4-dages arbejdsuge gennem et benhårdt fokus på effektivitet og tidsoptimering. Vi får en tour-de-force i AI-værktøjer og de strategiske overvejelser, implementeringen kræver.

 
AI’s styrke i en praktisk virkelighed
For mange offentlige organisationer, produktions- og servicevirksomheder er vagtplanlægning afgørende for at sikre effektivitet og en god oplevelse for slutbrugeren. Der er mange hensyn, der skal tages, og det kan være svært at undgå fejl og f.eks. sikre, at slutbrugeren får samme hjemmehjælper eller at den enkelte medarbejder får flest af de ønskede vagter. Men måske er AI svaret? Vi hører et bud.

Ledelse er et begreb, der er til evig diskussion på vores arbejdsmarked. Forskellige ledelsesparadigmer har sat fokus på forskellige
kompetencer, og vores billede på, hvad topchefer skal kunne, har ændret sig med. I Clever, der laver ladestandere til elbilere, har de forsøgt med noget andet – nemlig en nærmest ledelsesfri organisation. Igennem teams og cirkler tager de alle organisationens beslutninger og der er ingen chefer, der kan hyre og fyre. Vi hører om succeserne (og udfordringer), når man vil indrette arbejdspladsen på en anden måde.

12:30 – 15:30

Om besøget

Vi besøger Clever og hører om ambitionerne, drømmene, og udfordringer i medledelse som organisationsmodel.

Lykke Jeppesen, ansvarlig for medledelse i Clever, og en af projektets bærende kræfter deler åbent om vejen fra ambition til virkelighed, og vi hører om oplevelsen fra dem, der udlever den til hverdag

 

 

Et medlemskab giver adgang til de fem årlige møder i din videns- og visionsgruppe samt forskellige arrangementer på tværs af videns- og visionsgrupperne. Prisen for medlemskab er kr. 19.995 ex. moms. pr. år.

Medlemsskab?

Den danske model har været til debat siden Regeringen løftede lønniveauet for bestemte grupper i den offentlige sektor i 2023. Yderligere har vi set, hvordan flere virksomheder giver private ydelser, der ikke er forhandlet via fagforeningerne, og vi har måske endda oplevet, hvordan nytænkning kan bremses i traditionelle forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter. Vi dykker ned i emnet set fra både forskningen og forhandlingspartnerne.

12:30 – 15:30

Myten om Den Danske Model
Den danske model er processen, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler løn og -arbejdsvilkår gennem kollektive overenskomster. Tankegangen danner grobund for hele vores forståelse af demokrati og arbejdsmarked i Danmark. I en tid med enorme uroligheder og usikkerheder, kan modellen sikre stabilitet og fleksibilitet på en og samme tid. Men historien om den danske model bygger på en myte om, at arbejdsmarkedets parter forhandler helt uafhængigt fra politikerne. Hvor er vores samarbejde på arbejdsmarkedet på vej hen? Hvorfor er myten om uafhængighed farlig netop nu?

Oplægsholder: Ove K. Pedersen, professor emeritus i komparativ politisk økonomi

Arbejdsmarkedets parter
Hvad mener arbejdsmarkedets parter om fremtiden for den danske model? Hvordan ser de på tendenser, indgreb og debat? I fællesskab diskuterer vi, hvordan arbejdsmarkedet kan udvikle sig både med og uden den danske model.

Oplægsholdere:
Mina Bernardini, forhandlingschef, FH
Steen Müntzberg, vicedirektør, DA

Velfærdsstaten og arbejdsmarkedet har historisk haft et tæt parløb. Det har blandt andet betydet, at Danmark har haft et fleksibelt arbejdsmarked, hvor der var sikring til dem, der faldt ud af det. Men flere vælger private tiltag til – tiltag, der tidligere blev varetaget alene af velfærdsstaten. Hvad betyder det for arbejdsmarkedets og samfundet?

12:30 – 16:00

Velfærdsstatens A-, B- og C-hold
Flere og flere vælger private velfærdsløsninger. Er det et tilvalg til noget mere eller et fravalg af velfærdsstatens ydelser? Vi dykker ned i løsningernes påvirkning på velfærdsstaten.

Oplægsholder: Torben Tranæs, forskningsdirektør, VIVE

Samfundskontraktens tipping point
Samfundskontrakten går i høj grad ud på, at vi betaler en høj skat med visse forventninger til staten og velfærdssystemet. Men når flere vælger private tiltag, og forventningen til systemet ændrer sig, risikerer vi at påvirke noget helt grundlæggende i vores arbejdsmarked. Men hvor er tipping pointet?

Oplægsholder: Allan Polack, fhv. koncerndirektør i PFA Pension

Diversitet og inklusion er nødvendig, hvis vi vil sikre et arbejdsmarked i balance. Det går ind og påvirker helt basale menneskelige tendenser – eks. måden vi afkoder sociale sammenhæng på – hvorfor succes kræver arbejde. Vi hører om forskningen og de gode løsninger.

12:30 – 16:00

Diversitet i topledelsen: hvad siger forskningen?
Ligestilling og diversitet i toppen af erhvervslivet er et tema, vi har diskuteret længe. Efterhånden er der meget forskning på området, der kan påvirke måden vores arbejdsliv er tilrettelagt på, samt vores egen forståelse heraf. Vi hører Nina Smith fortælle om emnet, som også er hendes eget forskningsområde.

Oplægsholder: Nina Smith, Professor, Aarhus Universitet

Diversitet i vækst
Som privat virksomhed kan diversitet og inklusion være nøglen til en øget rekruttering og en bedre anvendelse af organisationens talenter. Men hvordan sikrer vi succes med diversitet, når en travl hverdag rammer? Hvad er de gode erfaringer og tiltag?

Oplægsholder: Kenny Fredsted Stoltenborg, Vice President of Development Sustainable Business, Novo Nordisk

Vi har været historisk mange i arbejde de seneste år. Alligevel snakker vi om, at arbejdsudbuddet må øges – hvor skal de ekstra hænder komme fra? Og hvordan tænker staten og virksomhederne, at vi kan øge udbuddet?

kl. 12:30 – 16:00

Perspektivet fra Slotsholmen
Vi har en stor restgruppe, der hverken er under uddannelse eller i arbejde, hvilket gør en egentlig øgning af arbejdsudbuddet svært. Men hvordan tænker Beskæftigelsesministeriet, når de ønsker flere i arbejde? Hvilke knapper forventer de, at de kan skrue på?

Oplægsholder: Peter Thorgaard, afdelingschef, Center for Arbejdsmarkedspolitik, Beskæftigelsesministeriet

De sårbare i arbejde (Perspektivet fra virksomhederne)
En måde for virksomheder at få flere medarbejdere på er at tappe ind i gruppen med svag tilknytning til arbejdsmarkedet. Men hvordan kan det lade sig gøre? Og hvilke tiltag benytter virksomhederne sig af i dag?

Oplægsholder: Mette Rønnau, direktør, Cabi

Den generation vi tilhører kan have betydning for, hvad der motiverer os, hvordan vi lærer, og hvad vi værdsætter i arbejdet. Så hvordan sikrer vi samarbejde og glidende overgange på arbejdsmarkedet?

kl. 12:30 – 16:00

Om de unges forventninger
De unge har andre forventninger til tilværelsen, og vejen til deres talent kan kræve andre arbejdsgange. Typisk tager de et stærkt værdisæt med sig – et værdisæt, vi er tvunget til at tage højde for allerede i rekrutteringen. Men hvordan sikrer vi en god forventningsafstemning? Og hvordan tiltrækker vi talenterne?

Oplægsholder: Thomas Lehmann Heintzelmann, CEO, Executive Connect, og tidligere Head of Talent Attraction ved DSV

Det meningsfulde arbejdsliv for seniorer
Hvilke faktorer påvirker, at seniorerne er tilfredse med deres arbejdsliv – og hvordan undgår vi førtidig afgang?

Oplægsholder: Lars L. Andersen, professor, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)

At være en effektiv kollega kræver et liv i balance. Men hvordan sikrer vi trivslen, og hvilken betydning kan det have for vores (arbejds)liv?

kl. 12:30 – 16:30

Betydningen af trivsel
Trivsel er en positiv egenskab i vores tilværelse. Men hvordan påvirker trivslen virksomhederne og samfundsøkonomien?

Oplægsholder: Helle Stenbro, vidensprogramleder, Videncenter for God Arbejdslyst

En 4-dages arbejdsuge
Giver en kortere arbejdsuge mening, når vi ønsker en anden tilrettelæggelse af vores liv?

Oplægsholder: Pernille Garde Abildgaard, direktør og stifter, TAKE BACK TIME

I et effektivt arbejdsmarked, er det vigtigt, at systemet er en medspiller og ikke en modspiller. Så hvilke udfordringer oplever borgerne, når de henvender sig til jobcenteret, og hvilke dynamikker er på spil?

kl. 12:00 – 16:30

Systemets sagsbehandlere
Hvad ved vi om sagsbehandlerne, og hvilken betydning har de for oplevelsen af systemet?

Oplægsholder: Michael Rosholm, professor, Aarhus Universitet

Det kommunale perspektiv
Hvor er jobcentrenes svagheder? Og hvilke resultater kan vi opnå med de rette værktøjer? Vi dykker ned i kommunens forståelse af jobcentrenes rolle i velfærdssamfundets udfordringer.

Oplægsholder: Vibeke Jensen, ph.d. & beskæftigelseschef, Aarhus Kommune

Bureaukratisering
Hvor ligger systemets stædige dilemmaer? Og hvilke erfaringer har vi erhvervet, nu hvor vi skal skabe noget andet?

Oplægsholder: Jens Erik Zebis, direktør, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

I et effektivt arbejdsmarked er det nødvendigt, at arbejdsstyrken har mulighed for at uddanne og opkvalificere sig. Men hvordan står det til i dag med livslang læring? Hvordan bliver vi bedre til? Og hvordan gør de andre steder i verden?

kl. 12:00 – 16:30

Livslang læring på det blå arbejdsmarked
En ekspert opdaterer os i, hvordan det står til med efteruddannelse på området i dag – hvor meget bliver det brugt, og hvad er det, der bliver brugt?

Oplægsholder: Nicolai Kristensen, professor, VIVE

Efter- og videreuddannelse i universitetsregi: formater og ressourcer
Vi får indblik i efter- og videreuddannelse set fra Danske Universiteters ståsted og tankerne om områdets samlede fremtid.

Oplægsholder: Hanne Leth Andersen, rektor, Roskilde Universitet

Gruppen indtil nu og fremadrettet
Refleksion og diskussion.

I et arbejdsmarked, der mangler hænder, får vi brug for alle. Så hvordan sikrer vi, at de udfordrede grupper kan blive en velfungerende og veletableret del af arbejdsmarkedet?    

kl. 12:00 – 16:30

For længst og fortsat uløste problemer: De unge uden fodfæste og de voksne på kanten
Nina Smith præsenterer viden fra reformkommissionens arbejde. Hvad er omfanget af problemet? Hvor dyrt er det, menneskeligt og økonomisk? Og hvorfor er det så svært at hjælpe de borgere med komplekse problemer?

Oplægsholder: Nina Smith, formand, Reformkommissionen, og professor, Aarhus Universitet

Den gode integrering på arbejdsmarkedet
Vi får brug for dem på kanten. Så hvordan integreres arbejdsstyrken på kanten i job/samfundet? Vi får præsenteret en kommunal case, der er lykkedes med netop det.

Oplægsholder: Torben Birkeholm, seniorkonsulent, Hjørring Kommune

Værdien fra kanten
En privat virksomhed giver os et bud på, hvordan man kan skabe værdi i aktiveringen af arbejdsstyrken på kanten.

Oplægsholder: Susanne Leire, senior HR partner, Salling Group

Uddannelse er en grundsten, når det gælder om at sikre de rette kompetencer til arbejdsmarkedet. I gennem oplæg, debatter og cases diskutere vi derfor spørgsmålet om, hvordan vi indretter uddannelsessystemet til et fleksibelt og omskiftende arbejdsliv, der kalder på et væld af kompetencer.

kl. 12:00 – 16:30

Helikopterblik på uddannelsessystemet
Hvordan er vores uddannelsessystem indrettet? Set med Reformkommissionens briller, hvad er der af udfordringer og løsninger?

Oplægsholder: Nina Smith, mødeleder

Erhvervsuddannelsernes rolle
En ekspert giver os et indblik i udfordringer og potentialer på erhvervsuddannelsesområdet.

Oplægsholder: Anne Sophie Madsen, kollegiedirektør, Fonden for Håndværkskollegier

Uddannelse og erhvervslivet
Danmarks høje uddannelsesniveau har skabt en arbejdsstyrke i verdensklasse. Men hvad er det for et arbejdsmarkedet, vi skal uddanne til? Og hvordan kan vi forvente, at erhvervslivet bidrager tilbage til uddannelserne?

Oplægsholder: Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv

Om Nina Smith

Nina Smith var formand for regeringens reformkommission, Professor ved Institut for Økonomi, Aarhus BSS, og sidder på en række betydelige bestyrelsesposter, senest i stillingen som formand for Forenet Kredit, hvor hun sad fra 2016-2022. I 1995  blev Nina Smith vismand ved Det Økonomiske Råds Formandskab, og hun har gennem sit virke som professor i nationaløkonomi haft en stor betydning for forskning i forholdene på det danske arbejdsmarked.

Nina Smith har som formand for reformkommissionen en betydelig indsigt i hvilke udfordringer, det danske arbejdsmarked står overfor de kommende år. Hun er en af Danmarks førende eksperter indenfor arbejdsmarkedsforskning, og er bredt anerkendt i Danmark, såvel som i udlandet for hendes afdækning af, hvilken effekt uddannelse, aktivering, erhvervserfaring og køn har på den enkeltes chancer på arbejdsmarkedet.

Flere videns- og visionsgrupper

  • Arbejdsmarkedets udfordringer

    Mødeleder Nina Smith

    Vi står midt i et buldrende arbejdsmarked, hvis fremtid formes lige nu. Demografiske forskydninger, nye organisatoriske krav, teknologiske kvantespring og global konkurrence presser virksomheder, offentlige institutioner og uddannelsessystemet til […]

  • Fødevarer

    Mødeleder Henrik Vinther Olesen

    Fødevareforsyningen i Danmark og Europa skal være robust, fleksibel og ressourceeffektiv med et bæredygtigt forbrug af råvarer. Fødevarebranchens centrale rolle i samfundsudviklingen understreges af de mange interesser og krav, der […]

  • Energi

    Mødeleder Steen Stavnsbo

    Danmark står over for en afgørende udfordring med at skabe en velovervejet og større sammenhæng i det danske energisystem. Som erhvervsaktører kan det nogle gange føles, som om vi er afhængige […]

  • Arbejdsmarkedets udfordringer

    Mødeleder Nina Smith

    Vi står midt i et buldrende arbejdsmarked, hvis fremtid formes lige nu. Demografiske forskydninger, nye organisatoriske krav, teknologiske kvantespring og global konkurrence presser virksomheder, offentlige institutioner og uddannelsessystemet til […]

  • Aarhus 2040

    Mødeleder Laura Hay Uggla

    Aarhus er i konstant forandring. De seneste år har markante projekter som Letbanen, Kongelunden og Aarhus Ø været med til at forme byens fysiske udtryk – og vil […]

  • Jylland i vækst

    Mødeleder Laura Hay Uggla

    Jylland er begunstiget af byer, virksomheder og institutioner, som de seneste år har skabt udvikling og vækst på blandt andet beskæftigelse og økonomi. Men er […]

  • Bæredygtigt byggeri

    Mødeleder Frank Jensen

    Byggeriet står over for en nødvendig forandring som én af de største kilder til CO₂-udledning. For at reducere branchens klimaaftryk er det afgørende ikke blot at fokusere […]