Det geopolitiske marked

Mødeleder Charlotte Flindt Pedersen

Krigen i Ukraine var et kollektiv chok for mange i især Europa. Stigende inflation, øgede energipriser og faldende efterspørgsel kom pludseligt efter en periode, hvor markedet ikke kunne skaffe nok hænder og hoveder til at følge med.

På mange måder viste 2022 sig at være ‘the perfect storm’, hvor hændelser, der ikke kunne forudsiges, stødte sammen med faktorer, hvis påvirkning vi længe havde forudset, men måske ikke forberedt os tilstrækkeligt på.

JP Auroras videns- og visionsgruppe ‘Det geopolitiske marked’ fokuserer på den viden, der er nødvendigt, hvis vi skal foregribe udfordringerne og gribe mulighederne i det internationale marked. Gennem oplæg fra eksperter og gennem vidensdeling bliver medlemmerne præsenteret for de perspektiver, der sikrer, at vi kan være på forkant, samt kritiske perspektiver fra en verden i udvikling. Formålet er at sørge for, at beslutninger kan træffes på et grundigt fundament.

Charlotte Flindt Pedersen fortæller

Kommende møder

Alle møder afholdes i Jyllands-Postens domicil – Mediebyen 3, 8000 Aarhus C – med mindre andet er nævnt.

Efter fjernelsen af forsvarsforbeholdet er Danmark trådt fuldgyldigt ind i EU’s militære samarbejde – et samarbejde, der udbreder sig til store dele af industrien. Vi dykker ned i, hvordan en oprustning påvirker den danske (og europæiske) industri.

kl. 15:30-19:30

Hvad har forandret sig?
På kort tid har vi set en eskalering af konflikter og en tilhørende oprustning, som vi troede hørte fortiden til. Det rammer ikke blot de gældende lande, men også den europæiske industri, der er tvunget til at tage truslerne for øje. Men hvad er det egentligt, der har ændret sig? Vi hører buddet fra en, der blander kendskab fra forsvaret og erhvervslivet.

Oplægsholder: Steen Lynenskjold, EVP, Government and Partnerships, Terma

Samarbejdet mellem EU og industrien
EU har haft problemer med at producere den mængde ammunition, som unionen lovede Ukraine tilbage i 2023. Hvad betyder det for samarbejdet mellem unionen og industrien, når de politiske mål og aftaler ikke tager højde for de barrierer, som industrien oplever? Og har Ukraine-krigen givet EU noget at tænke over, når det gælder erhvervssamarbejder?

Oplægsholder: Joachim Finkielman, Underdirektør, DI Forsvar og Sikkerhed

Præsidentvalget i USA er skelsættende for Danmark. Uanset om skatterne sænkes eller fokusset på den grønne omstilling styrkes eller reduceres, vil det påvirke det danske erhvervsliv. Vi kigger på forventningerne og truslerne – hvor skal vi være opmærksomme?

12:30 – 16:30

De politiske forventninger
Hele verden ser mod den amerikanske valgkamp, der kulminerer tirsdag d. 5. november i år. Valgresultatet vil få vidtrækkende konsekvenser for både USA og resten af verden, og erhvervslivet kan forvente to forskellige retninger fra præsidentkandidaterne. Spørgsmålet er, hvilke forventninger og farer er de mest reelle?

Oplægsholder: David Trads, Journalist og USA-ekspert

De økonomiske forventninger
Valget i USA har betydning for, hvilken udvikling vi kan forvente for det Amerikanske marked. Men ved vi allerede nu, hvordan kandidaterne vil påvirke økonomien? Og hvilke økonomiske udfordringer er det, de vil møde, når de sætter sig i stolen i Det Hvide Hus?

Oplægsholder: Offentliggøres snarest.

kl. 15:30 – 18:30

Program følger

Et medlemskab giver adgang til fem årlige møder i din videns- og visionsgruppe samt forskellige arrangementer på tværs af videns- og visionsgrupperne. Prisen for medlemskab er kr. 25.000 ex. moms. pr. år.

Medlemsskab?

Tidligere møder

Sanktioner er en af geopolitikkens mest direkte påvirkninger på erhvervslivet. Senest med Ruslands indtræden i Ukraine så vi, hvordan sanktioner kan have vidtgående konsekvenser for virksomheder. Vi kigger mere ned i sammenhængen og de gode råd.

kl. 12:30-16:30

Erhvervslivet og sanktioner
Banker har den svære opgave at håndtere internationale sanktioner og navigere i komplekse reguleringer for at sikre overholdelse og integritet i forhold til erhvervslivet. Men hvordan rammer sanktioner danske virksomheder? Og hvad kræver det af banken, når sanktionerne følger i kølvandet på store, internationale kriser?

Oplægsholder: Amalie Korning Wedege, tidligere Global Head of Sanctions ved Danske Bank og Project Leader, Boston Consulting Group 

Erfaringer fra Rusland
Hvad skete der, da sanktionerne ramte industrien i Rusland? Hvordan agerer man som virksomhed, og hvilke valg skal der tages?

Oplægsholder: Rasmus Windfeld, Head of Media Relations, FLSmidth

Afrika er verdens andenstørste kontinent, men er også det fattigste. De seneste årtier har der foregået en regulær kamp om kontinentets potentialer, og Kina har umiddelbart lagt sig i førertrøjen – blandt andet gennem enorme lån til infrastruktur-projekter. Hvad er fremtiden, og hvordan sikrer vi en holdbar udvikling af landenes forbrugere, økonomier, og markedsrelationer?

kl. 12:00-16:30

Kampen om Afrika i en geopolitisk verden
Kina har gjort sit indtog i Afrika og har især sat sig hårdt på råstoffer, der er nødvendige for den grønne omstilling. EU har nu taget skridt mod en højere grad af selvforsyning. Hvilken risici og muligheder skaber det for danske og europæiske virksomheder i Afrika?

Oplægsholder: Svend Roed Nielsen, fhv. Ambassadør og Seniorrådgiver, Tænketanken Europa

Opbygningen af stabile stater
I årtier har Afrika oplevede interventioner i deres konflikter. Hvad er det, der gør, at Afrika oplever stædige kriser, og hvad betyder konflikterne og interventioner for deres statsopbygning og markedsrelationer?

Oplægsholder: Thomas Mandrup, Lektor, Forsvarsakademiet

De latinamerikanske markeder har længe været fremhævet for deres potentiale. Hvad kan vi forvente? Hvad er regionens stædige udfordringer? Og hvad kan danske virksomheder forvente fra regionens store lande?

kl. 12:00-16:30

The geopolitics of Latin America
Latin America is amidst a global geopolitical shift towards more secure supply chains, with robust economic ties with the West. Moreover, strong bilateral relations are fostering fresh business opportunities for Danish corporations. In Latin America, these corporations can leverage a well-educated workforce, advantageous costs, and a favorable geographic location for logistics. We receive insights from Ambassadors representing the region on the geopolitical, political, and economic situation.

Oplægsholdere:
Norma Pensado Moreno, Ambassador of Mexico to the Kingdom of Denmark
Conrado Solari-Yrigoyen, Ambassador of the Argentine Republic to the Kingdom of Denmark
Rodrigo de Azeredo Santos, Ambassador of Brazil to the Kingdom of Denmark

Indien, Japan, Indonesien, Sydkorea og Singapore. I en verdensorden mindre domineret af stormagter har mellemmagterne mulighed for et ambitiøst manøvrerum – men vil de bruge det? Vi kigger på strategier og potentiale for Asiens mellemagter og spørger, om de bliver et alternativt til Kina.

kl. 12:00-16:30

Sydøstasien og Kina
Hvad er Kinas interesser i Sydøstasien? Og hvilken manøvrerum har mellemmagterne individuelt, og i regionssamarbejdet ASEAN?

Oplægsholder: John Nielsen, tidligere ambassadør og senioranalytiker, DIIS

Taiwan og Kina: konsekvenserne for Danmark
Efter Ukraine-krigen er alles øjne rettet mod Kinas interesser i Taiwan. Hvad vil en konflikt betyde for danske virksomheder? Og hvad skal vi især være opmærksomme på, hvis vi vil forstå situationen?
 

Oplægsholder: Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor, Forsvarsakademiet

Kinas økonomi
Vi bliver klogere på den kinesiske økonomi, herunder udviklingen i økonomien og betydningen for regionen.

Oplægsholder: Allan von Mehren, Chefanalytiker, Kina, Danske Bank

EU’s naboskab er mere og mere fjendtligt og ustabilt, stormagtskonkurrencen mellem Kina og USA trækker ind i Europa, og klimaændringer og energispørgsmål udgør stadig voksende økonomiske, sociale og geopolitiske udfordringer. Ligeledes rammes unionen af destabiliserende faktorer som Ruslands krig i Ukraine og relationen til den vigtigste alliancepartner, USA, hvor den politiske udvikling efter denne præsidentperiode er uvis. I et sådant miljø er EU nødt til at genoverveje, hvordan det handler på den globale scene for at beskytte sin velstand og sikkerhed. Hvordan ser fremtiden for EU ud? Og hvilken rolle vil Danmark få i en global økonomi, der er mere regional?

kl. 12:00 – 20:00

En forandret union
Et USA, der fører protektionistisk industripolitik, og et Kina, der kontrollerer mange af de ressourcer, vi skal bruge, er blot to af de geopolitiske tendenser, der påvirker EU. Hvordan passer EU’s nye industripolitik ind i forhold til de globale tendenser og hvordan vil EU undgå at komme i klemme mellem Kina og USA?

Oplægsholder: Ditte Maria Brasso Sørensen, chefanalytiker, Tænketanken Europa

Danmarks arbejde i EU
Krigen i Ukraine har ikke kun skabt et tysk Zeitenwende, men også et helt nyt gear i EU. På områder som energi, forsvar og sikkerhed, industripolitik, digitalisering, migration er der helt nye tiltag og ikke mindst spørgsmålet om optagelse af nye medlemslande. I 2025 overtager Danmark formandskabet for Rådet for EU. Hvad vil vi opnå med formandskabet? Hvilke prioriteter er vigtige, ikke mindst for danske virksomheder?

Oplægsholder: Jonas Bering Liisberg, fhv. ambassadør og direktør for europapolitik og aktis, Udenrigsministeriet

Refleksion og diskussion

Europas nye geoøkonomiske aktivisme
EU står over for en fundamental kursændring i sammentækningen af sin sikkerheds- og handelspolitik. En omfattende brug af sanktioner og andre geoøkonomiske instrumenter, der skal styrke Europas økonomiske sikkerhed, betyder, at virksomheder selv kan blive sikkerhedspolitiske aktører. Hvilke pejlemærker agerer EU, og særligt store medlemslande som Tyskland og Frankrig, efter, og hvordan kan virksomheder bedst forberede sig på den nye geoøkonomiske virkelighed?

Oplægsholder: Kim B. Olsen, Research Fellow, Center for Geopolitics, Geoeconomics & Technology, German Council on Foreign Relations

Fællesmiddag

Om Charlotte Flindt Pedersen

Charlotte Flindt Pedersen er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab og har i over 25 år arbejdet med menneskerettigheder, geopolitiske rammer for dansk udenrigspolitik, udvikling og formidling i internationalt regi. Hun har især arbejdet med reformer af offentlige organisationer i lande i transition, samt som leder af det internationale arbejde på institut for Menneskerettigheder. Charlotte sidder i flere bestyrelser med fokus på international udvikling og samarbejde, og hun er en del af Udviklingspolitisk Råd, der yder strategisk og faglig rådgivning til Udenrigsministeriet.

Charlotte har bred erfaring med at se internationale risici og -udviklingsmuligheder i en strategisk ramme, og hvilke usynlige faktorer der kan afspore et ellers veltilrettelagt projekt. Hun kommer til at trække på sit store netværk i det internationale samfund og vil være i stand til at perspektivere udfordringer og løsninger til specifikke kontekster.

Flere videns- og visionsgrupper

 • Arbejdsmarkedets udfordringer

  Mødeleder Nina Smith

  Én udfordring overskygger alle andre på det danske arbejdsmarked de kommende år: Mangelen på kvalificeret arbejdskraft. Ny analyse viser, at der vil mangle omkring 90.000 personer på […]

 • Det geopolitiske marked

  Mødeleder Charlotte Flindt Pedersen

  Krigen i Ukraine var et kollektiv chok for mange i især Europa. Stigende inflation, øgede energipriser og faldende efterspørgsel kom pludseligt efter en periode, hvor […]

 • Fødevarer

  Mødeleder Henrik Vinther Olesen

  For tiden er fødevareindustrien nok en af de brancher, der oplever den kraftigste udvikling. Forbrugernes efterspørgsel ændrer sig og et stigende behov for bæredygtige produkter skaber nye krav for innovation […]

 • Energi

  Mødeleder Steen Stavnsbo

  Danmark skal i mål med en 70 % reduktion af den samlede CO2-udledning. Vi har nået de første 40%, men alt tyder på, at det sidste stræk kommer til at kræve […]

 • Globale handelsstrømme

  Mødeleder Sofie Rud

  Coronakrisen og krigen i Ukraine etablerede sig som udfordringer for både den danske og den internationale shipping- og transportindustri. Høje priser har ændret rollefordelingen og skabt dynamikker, der kan påvirke […]

 • Børn og digitalisering

  Mødeleder Stine Liv Johansen

  Vores børn har knapt lært at gå, før de sidder med deres første tablet, og fra da af bliver deres digitale liv bare mere og mere omfattende. […]

 • Arbejdsmarkedets udfordringer

  Mødeleder Nina Smith

  Én udfordring overskygger alle andre på det danske arbejdsmarked de kommende år: Mangelen på kvalificeret arbejdskraft. Ny analyse viser, at der vil mangle omkring 90.000 personer på […]

 • Turismeindustrien

  Mødeleder Poul Dalsgaard

  Jylland er i udpræget grad et område, hvor det er ”hele pakken”, der tiltrækker turister og gæster – kysterne, museerne, stemningen, byerne, naturen. Hvis din kollega i branchen gør det […]

 • Aarhus 2040

  Mødeleder Laura Hay Uggla

  Aarhus forandres hele tiden. Visioner er der nok af, og de seneste år har mange markante projekter sat deres præg på, hvordan Aarhus ser ud – og kommer […]

 • Grow-up – den svære vej fra
  start-up til scale-up

  Mødeleder Christian Schwarz Lausten

  Det er dokumenteret i masser af undersøgelser, at vi i Danmark er ganske gode til at etablere nye virksomheder (og Region […]

 • Ledelse i civilsamfundet

  Mødeleder Paul Natorp

  Alle taler om det, alle kan se mulighederne, alle vil være en del af det – civilsamfundet er elsket af politikere, virksomheder, organisationer og af de millioner af […]

 • De jyske vækstbyer

  Mødeleder Laura Hay Uggla

  Jylland er begunstiget af en række vækstbyer, der alle har klaret sig stærkt gennem finanskrisen, og som de seneste år har fortsat en stabil vækst […]

 • Bæredygtigt byggeri

  Mødeleder Frank Jensen

  Vores samfund udvikler sig med voldsom hast, vores forbrug af jordens naturlige ressourcer fortsætter med at vokse, og vi bliver flere og flere mennesker, der skal bosættes. Men hvordan […]

 • Detail 2030

  Mødeleder Martin Lyngaa Simonsen og Jesper Drachmann

  Detailmarkedet er i en rivende udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til butiksoplevelsen, medarbejdernes viden og niveauet af oplevet service, når de besøger butikkerne. Og […]