Energi

Mødeleder Steen Stavnsbo

Danmark står over for en afgørende udfordring med at skabe en velovervejet og større sammenhæng i det danske energisystem. Som erhvervsaktører kan det nogle gange føles, som om vi er afhængige af politiske beslutninger, der ikke altid tager højde for markedskræfterne. Hvis vi vil bevare vores spillerum som aktører, må vi være skarpe på vores beslutningers risici og potentialer. Hvis vi kigger på det store billede, placerer vi så vores midler det rette sted?

Effektivitet, ressourceudnyttelse og barrierer er nøgleord i denne sammenhæng. For at opnå en fælles forståelse af udfordringerne og identificere de rette løsninger er det nødvendigt at styrke et tæt samarbejde på tværs af branchens aktører.

Videns- og visionsgruppen Energi er etableret med det formål at diskutere fremtidens energiløsninger og skabe et rum, hvor relevante aktører fra forskellige sektorer kan dele udfordringer og bygge bro. Gruppen fokuserer på at udveksle viden og idéer til, hvordan vi kan forbedre Danmarks energiforsyning, alt sammen baseret på et solidt vidensfundament om risici og uudnyttede potentialer.

Medlemmerne udfordres og inspireres gennem oplæg fra førende eksperter, cases fra ind- og udland samt faglige inspirationsture. Der er også rum til at diskutere modspillet til det politiske niveau og finde løsninger, der kan styrke den fælles indsats for at skabe et mere sammenhængende og effektivt energisystem i Danmark.

Steen Stavnsbo fortæller

Kommende møder

Alle møder afholdes i Jyllands-Postens domicil – Mediebyen 3, 8000 Aarhus C – med mindre andet er nævnt.

En del af den grønne omstilling skal hentes ved at effektivisere måden, vi anvender vores energi på. Kompleksiteten gør det svært for én enkelt aktør at forudse, hvordan vi hurtigst kommer i mål, så vi får brug for at kigge på hele systemet og alle dens interessenter. Vi hører (og ser) et bud på energieffektivisering og systemtænkning.

10:00 – 14:00
Lokation: Mødet afholdes hos Grundfos

Energieffektivitet og strategi: indblik i Grundfos’ grønne fremtid
Vi hører om Grundfos’ strategiske overvejelser i forhold til energieffektivisering. Hvordan ser de deres rolle i den grønne omstilling, og hvordan har interessen for deres løsninger udviklet sig?

Oplægsholder: Mikael Geday, Executive Vice President & CFO, Grundfos Holding A/S

Rundvisning på UP fabrikken
Vi får et eksklusivt indblik i én af Grundfos’ fabrikker, nemlig UP fabrikken, der producerer cirkulationspumper.

Hvor meget energi spilder vi?
Hvis vi skal sikre en effektiv industri, en grønnere opvarmning af private- og offentlige bygninger, og en grøn omstilling i balance, kommer vi ikke uden om at snakke energieffektivitet. Kompleksiteten i, hvor og hvordan vi bedst anvender energien, er enorm, hvorfor det kræver hele branchen, hvis vi skal optimere os. Hvordan står det til med spildet? Hvad gør vi allerede? Og hvad skal vi gøre mindre af i fremtiden? Både i EU, men også i Danmark?

Oplægsholdere: Johnny Ryser, CEO, Nordic Green Solutions

Batterier er så småt ved at blive set som håbet for den grønne omstilling – især efter, at flere større virksomheder har skåret ned på deres ambitioner for Power-to-X. På dagen dykker vi ned i de business cases, der er. Hvad lykkedes de med, og hvor halter teknologien, markedet, eller lovgivningen? Desuden diskuterer vi flaskehalse i udviklingen, og om der er usete synergier blandt medlemmer.

15:30 – 20:30

Terningekast eller ambitiøse skridt?
European Energy udviser stor ambition i udviklingen af storskala batterilagringssystemer, som en integreret del af deres innovative vedvarende energiprojekter. Disse systemer er designet til at stabilisere energiforsyningen og sikre en pålidelig tilslutning til elnettet. Men hvad kræver det egentlig at fastsætte den optimale størrelse for et sådant projekt? Hvilke strategiske overvejelser ligger bag beslutningen om at etablere selvstændige batteriparker? Og hvordan ser det fremtidige marked ud for batterilagringsteknologier? Vi dykker ned i de komplekse beslutningsprocesser og markedsanalyser, der former European Energys tilgang til batterilagring.

Oplægsholder: Thorvald Spanggaard, Projektdirektør, European Energy

Batteriernes businesscase
Virksomheder, der kan sikre effektiv lagring af deres energi, kan opnå betydelige konkurrencefordele i takt med udrulningen af vedvarende energi. På denne session guider oplægsholderen os gennem udviklingen af en skræddersyet business case for energilagring, med fokus på økonomiske fordele, teknologiske muligheder og strategiske tiltag. Vi får indsigt i, hvordan energilagring kan optimere energisystemer og skabe konkurrencefordele, samt en grundig forståelse af de parametre, der indgår i en sådan business case.

Oplægsholder: Rasmus Rode Mosbæk, MSc & PhD, CEO & Founder, Hybrid Greentech & Mikkel Sandal Strange, Head of Business Analytics, Hybrid Greentech

Med middag

 

 

 Et medlemskab giver adgang til fem årlige møder i din videns- og visionsgruppe samt forskellige arrangementer på tværs af videns- og visionsgrupperne. Prisen for medlemskab er kr. 25.000 ex. moms. pr. år.

Medlemsskab?

Tidligere møder

Videns- og visionsgruppen Energi har nu eksisteret i to år. Igennem årene har vi både fokuseret dybt på udviklingen, men også kigget på de brede penselstrøg. Spørgsmålet er, hvor vi er i dag? Vi får en opdatering fra en tidligere oplægsholder og tager temperaturen på de udfordringer, der presser sig mest på.

08:30 – 13:00

The future of a European Energy market
The price of solar panels has plummeted over the years, making them a highly affordable source of renewable energy. This shift impacts the business cases for other energy sources, such as wind, where Denmark has traditionally been strong. What do the current numbers for energy sources in the European Union tell us? And what can we expect by 2030? Today, we’re joined by a former presenter to update us on the current energy climate.

Oplægsholder: Rishab Krishna Shrestha, Senior Analyst, Wood Mackenzie

Europas usikkerhed
EU har måtte lægge sig i selen, hvis Europa skal have en fremtid som afgørende spiller på energimarkedet. Kina ejer store dele af udvindingen af ressourcer, bearbejdningen af dem, og har i mange år støttet deres solcelleindustri med massive investeringer. USA har lanceret Inflation Reduction Act, der skal sikre dem en vægtig position i den grønne omstilling. Hvad er EU’s svar? Hvordan sikrer vi fælles fodslag med de mange forskellige lande? Og hvad er vores chancer i Danmark for at spille med?

Oplægsholder: Morten Dyrholm, Group Senior Vice President, Marketing, Communications, Sustainability and Public Affairs, Vestas

Investeringer i energiinfrastruktur er ofte milliardprojekter. Det kræver betydelig kontrol og indsigt i afkast og risici, hvilket, som vi har set, kan have stor betydning for de individuelle virksomheder. Vi kigger på de kommende prioriteter og fremtiden for de store projekter.

kl. 15:30 – 19:00

Energinets nye virkelighed
Vi får en opdatering fra Energinet om elnettets potentielle fremtid. Hvilke behov kigger vi ind i, og hvilke løsninger? På få år er der sket et markant skift i velviljen og efterspørgslen på udvidelsen af energiinfrastrukturen. Vores elnet skal kunne klare udbygningen af vedvarende energi. Men hvordan oplever Energinet forventningerne til deres rolle?

Oplægsholder: Mads Keller, Seniorøkonom, Energinet

Finansieringen: Hvad har betydning?
Finansiering af energiprojekter er en balancekunst, hvor banker og investorer navigerer mellem potentielle høje afkast og betydelige risici. Succes kræver derfor dybdegående risikovurdering, innovative finansieringsmodeller og strategiske partnerskaber, der kan omdanne bæredygtige visioner til virkelighed. Vi hører fra bankerne, hvordan de balancerer udfordringer og potentialer.

Oplægsholdere:
Mads Sauer Larsen, Director, Nordea
Hans Gregersen, Chief Analyst, Corporate Advisory, Nordea

JP Aurora inviterer til fællesmøde for videns- og visionsgrupperne Energi og Globale handelsstrømme. Fokus for dagen vil være bæredygtige brændstoffer og Power-to-X set fra producent- og aftagersiden. 

kl. 08:30 – 13:00

Transportsektorens omstilling – hvad vil vi købe?
En klimatilpasset fremtid kræver, at vi får transportsektoren med. Her er elektrificering og bæredygtige brændstoffer udråbt som løsningerne, der skal sikre, at vi kan levere med en reduceret CO2-påvirkning. Men hvad er der reelt et marked for? Hvad kan vi selv påvirke fra transportsektoren hhv. energisektoren, og hvilken vej skal vores investeringer løbe, hvis vi skal sikre innovative løsninger? Vi hører, hvordan de større spillere ser på udfordringerne og de mulige løsninger.

Oplægsholder: Lau Blaxekjær, Head of Decarbonisation Funding, DFDS

Produktionen – investeringerne og deres tålmodighed
Energiselskabers investeringer i bæredygtige brændstoffer står over for udfordringer såsom teknologisk kompleksitet og omkostningerne ved at etablere den nødvendige infrastruktur. Det kræver med andre ord betydelig kapital – og ikke mindst tålmodighed – i et skiftende energilandskab. Vi hører mere om forventningerne til fremtidens marked.

Oplægsholder: Lars Sall, Director, Makeen Energy

Den 6-9. juni var der valg til Europaparlamentet, hvor der vælges repræsentanter for perioden 2024-2029. Valget har stor betydning for energiindustrien, da parlamentet er med til at forme EU’s klimamål. Hvad kan vi forvente fra valget? Og EU’s energipolitik i fremtiden?

08:30 – 13:00

En opdatering om EU’s potentielle kampe
Valget er netop overstået, og det kan have betydning for energibranchen. EU har nemlig været en stor drivkraft i rammevilkår og projekter, der skal sikre den grønne omstilling, men ikke alle er lige begejstrede for klimapolitikken. Kan vi allerede nu se nogle potentielle slåskampe?

Oplægsholder: Ditte Maria Brasso Sørensen, Analyse- og programchef, Tænketanken Europa

Et EU efter 10. juni
Selvom valgets betydning næppe bliver tydelig med det samme, kan vi forvente et EU, der tegner andre linjer. Hvad betyder det for energivirksomheder ift. vigtige politiske redskaber såsom grøn regulering og -støtte, samarbejdspolitik og geopolitiske alliancer? Vi dykker ned i erhvervslivet efter valget.

Oplægsholder: Rikke Wetendorff Nørgaard, chef for Europapolitik, Dansk Industri

Danmark er fortsat ambitiøse med nye væksteventyr inden for vedvarende energi, og det kan være gavnligt at følge med udviklingen – både det specifikke og tekniske og de store strategier. Vi hører fra dem, der udvikler og planlægger fremtidens energiforsyning.

12:30 – 20:00

Om Haldor Topsoes hydrogenfabrik
Vi hører om Danmarks største investering i produktionsfaciliteter til hydrogen.

Oplægsholder: Kim Hedegaard, Chief Executive Officer, Power-to-X, Topsoe

CO2-fangstens potentialer
Der er enorm interesse for CO2-fangst i branchen lige nu. Lagring af CO2 i undergrunden er hyldet som måden, hvorpå vi faktisk kan sikre en negativ udledning af CO2. Men hvordan vil det fungere i praksis? Hvad er business-casen og potentialerne? Vi hører om et konkret forslag fra Aarhus.

Oplægsholder: Emil Damkjær Herløv Hansen, projektleder for forretningsudvikling, Kredsløb

Fremtidens kraftvarmeværker
Bæredygtig biomasse har spillet en central rolle i Danmarks omlægning fra kul og gas. Men i fremtiden forventes biomasse at spille en mindre rolle. Hvilken energiforsyning kan vi forvente i stedet?

Oplægsholder: Ole Thomsen, senior vice president, Ørsted

Danmark, og resten af EU, har ambitiøse mål for reduktionen af CO2, hvorfor effektivitet er et nøglebegreb i den grønne omstilling. Omstillingens effektivitet kan komme fra flere steder, og vi kigger ned i to af dem: det digitale og katalysatorerne, der blandt andet skal producere hydrogen.

kl. 08:30 – 13:00

Digitainability

En transition til vedvarende energikilder og et lavere energiforbrug skal understøttes af digitale værktøjer. EU har besluttet en ny aktionsplan, der skal digitalisere det europæiske energisystem – blandt andet arbejdes der på en fælles infrastruktur for deling af energidata, som skal muliggøre en mere fleksibel, sikker, resilient og billigere omstilling til en CO2-neutral energisektor. Men hvor er det trends som AI og IoT kan bidrage? Overser vi muligheder, der allerede er tilgængelige i dag? Eller sætter vi måske for meget lid til det digitale?
 
Oplægsholder: Lea Schick, research and innovation specialist, Alexandra Instituttet
 
Katalysatorernes nødvendighed

Katalysatorerne, der gør fossile brændstoffer så effektive, er blevet udviklet gennem 100 år. Hvis e-fuels og power-to-x skal kunne konkurrere på prisen, er udviklingen af deres katalysatorer derfor altafgørende. Men hvor langt er forskningen? Og hvad kan vi realistisk forvente, at målet er?

Oplægsholder: Ib Chorkendorff, professor, DTU Fysik

Vi kigger ind i de projekter, der på nuværende tidspunkt er under opsejling, og hvad der nu og i fremtiden bliver de næste store udfordringer.

kl. 08:30 – 13:00

Atomkraft – en mulig ny energikilde?
Vi bliver klogere på atomkraft. Hvordan ser potentialet for atomkraft i Danmark ud?

Oplægsholder: Hans Otto Uldall Fynbo, Professor, Professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Nybrud i energien
For at sikre en hurtig og effektiv omlægning til vedvarende energikilder, må erhvervslivet og forskningen snakke sammen. Men hvordan ser den nyeste forskning ud? Og hvor kan forskningen guide industrien?

Oplægsholder: Brian Vad Mathiesen, professor, Aalborg Universitet

Vi dykker ned i erfaringerne og den nyeste viden om energi og forsøger at spå om fremtidens næste eksporteventyr.
 

kl. 08:30 – 13:00

Værdien af de danske erfaringer
Danske styrkepositioner bidrager til den globale grønne omstilling. Vi får indsigt i, hvordan teknologier og erfaringer bliver efterspurgt og anvendt af internationale samarbejdspartnere, og hvordan vidensdeling fungerer internationalt.

Oplægsholder: Tilde Hellsten, kontorchef, Center for Global Rådgivning

Hvad er carbon capture?
Carbon capture kan være en af løsningerne, hvis vi ønsker at holde påvirkninger fra klimakrisen for døren. Men hvordan fungerer det, og hvordan ser kontrakter, prissætning og forventningerne ud?

Oplægsholder: Lars Ditlev Mørck Ottosen, professor og institutleder på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, & principal investigator ved Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center

Flowbatterier
Vi får indblik i den nyeste forskning om flowbatterier.

Oplægsholder: Anders Bentien, professor, Aarhus Universitet og medstifter, Visblue

Hvad er det, Danmark kan, som andre lande ikke kan? Og hvordan sikrer vi, at vi ikke taber vores førerpositioner?
 

kl. 08:00 – 13:00

Biogas og dens betydning
Danmark har en førerposition på biogas – hvad betyder det for vores energiforsyning og eksportmuligheder?

Oplægsholder: Ole Hvelplund, CEO, Nature Energy

Fremtiden for vind
Hvordan ser en af verdens førende vindmølle-virksomheder på fremtiden for vindenergi?

Oplægsholder: Eva Larsen, head of public affairs nordic, Vestas

Interview: Markedet, set fra trading perspektiv
Hvordan ser energimarkedet ud for en af Danmarks største trading-virksomheder?

Oplægsholder: Helle Østergaard, CEO, Danske Commodities

Energiforsyning er også energisikkerhed, og energien spiller dermed en nøglerolle i den geopolitiske virkelighed. Men hvordan ser denne ud? Vi dedikerer dagen til emnet.
 

kl. 12:30 – 20:00

Omverdenens påvirkning
Hvordan driver vi virksomhed i nutidens politiske klima? Hvordan påvirker tendenser tankegangen? Og hvad er strategien?
 

Oplægsholder: Thorvald Spanggaard, projektdirektør, European Energy

EU efter ‘Inflation Reduction Act’ 
Hvilken rolle kan vi forvente fra EU, når Europas forsyningssikkerhed ikke længere er garanteret?

Oplægsholder: Anders Overvad, chefanalytiker, Tænketanken Europa

Panel: Danmark i en ændret verden
Imens Europa forsøger at gøre sig fri fra Russisk gas, har Kina øget deres russiske energiimport med et trecifret milliardbeløb. Hvad betyder situationen for Norden? Og måske Nordens sikkerhedspolitiske situation?

Oplægsholdere:
Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for public affairs EU & DK, Green Power Denmark
Adam Sparre Spliid, vicedirektør, grønt diplomati og klima, Udenrigsministeriet

Fællesmiddag

Hvad er status på energisektoren, sådan som det ser ud i dag? Hvilke tendenser ser vi, og hvilke udfordringer mangler vi at få løst?

kl. 08:00 – 13:30

Energiens infrastruktur
Hvordan har energinettet egentlig udviklet sig? Og hvordan har udviklingen skabt stædige problemer for os i dag?

Oplægsholder: Mads Keller, seniorøkonom, Energinet

Fremtidens udfordringer (På engelsk)
2022 var et skelsættende år. Men hvad har det lært os, og hvor er markedet på vej hen?

Oplægsholder: Rishab Krishna Shrestha, senior analyst, Wood Mackenzie

Uden Russisk gas
Hvordan udvikler vi os frem mod 2050, når vi lukker for den Russiske gas? Og hvad skal der ske med den grønne omstilling?

Oplægsholder: Gorm B. Andresen, lektor, Aarhus Universitet

Om Steen Stavnsbo

Steen Stavnsbo har en 30-årig erhvervskarriere som topleder og bestyrelsesmedlem bag sig i en række danske og udenlandske virksomheder, primært indenfor vind og solenergi sektoren. Steen var desuden medlem af styregruppen for Forsvarets Klimapartnerskab (KP14) 2021-2022 og erhvervslivets repræsentant i Aarhus Kommunes Bæredygtighedsudvalg 2018-2021. Han er tidligere konservativ byrådsmedlem og har bl.a. siddet i Teknisk Udvalg i Aarhus Byråd fra 2014 til 2017 og igen i 2022, hvor han fungerede som rådmand for Teknik og Miljø. Under hans rådmandspost sad han i KLs Klima og Miljøudvalg, indtil august 2022 hvor han indstillede sin politiske karriere.

I dag er Steen aktiv som professionelt bestyrelsesmedlem og som strategisk rådgiver for bl.a. Ventient Energy, en af Europas største uafhængige vindenergi operatører, samt som direktør og medejer i Clean Energy Invest, der udvikler, ejer og drifter vind og solenergi anlæg i Danmark og i Tyskland.

Steen har i kraft af sit virke og sine erfaringer fra den private sektor, den offentlige sektor, og sit politiske virke en væsentlig indsigt i, hvilke energipolitiske og forsyningsmæssige udfordringer vi ser frem mod 2030 i Danmark og i Europa og længere frem mod målet om et klimaneutralt Danmark i senest 2050.

Flere videns- og visionsgrupper

  • Arbejdsmarkedets udfordringer

    Mødeleder Nina Smith

    Vi står midt i et buldrende arbejdsmarked, hvis fremtid formes lige nu. Demografiske forskydninger, nye organisatoriske krav, teknologiske kvantespring og global konkurrence presser virksomheder, offentlige institutioner og uddannelsessystemet til […]

  • Fødevarer

    Mødeleder Henrik Vinther Olesen

    Fødevareforsyningen i Danmark og Europa skal være robust, fleksibel og ressourceeffektiv med et bæredygtigt forbrug af råvarer. Fødevarebranchens centrale rolle i samfundsudviklingen understreges af de mange interesser og krav, der […]

  • Energi

    Mødeleder Steen Stavnsbo

    Danmark står over for en afgørende udfordring med at skabe en velovervejet og større sammenhæng i det danske energisystem. Som erhvervsaktører kan det nogle gange føles, som om vi er afhængige […]

  • Arbejdsmarkedets udfordringer

    Mødeleder Nina Smith

    Vi står midt i et buldrende arbejdsmarked, hvis fremtid formes lige nu. Demografiske forskydninger, nye organisatoriske krav, teknologiske kvantespring og global konkurrence presser virksomheder, offentlige institutioner og uddannelsessystemet til […]

  • Aarhus 2040

    Mødeleder Laura Hay Uggla

    Aarhus er i konstant forandring. De seneste år har markante projekter som Letbanen, Kongelunden og Aarhus Ø været med til at forme byens fysiske udtryk – og vil […]

  • Ledelse i civilsamfundet

    Mødeleder Paul Natorp

    Alle taler om det, alle kan se mulighederne, alle vil være en del af det – civilsamfundet er elsket af politikere, virksomheder, organisationer og af de millioner af […]

  • Jylland i vækst

    Mødeleder Laura Hay Uggla

    Jylland er begunstiget af byer, virksomheder og institutioner, som de seneste år har skabt udvikling og vækst på blandt andet beskæftigelse og økonomi. Men er […]

  • Bæredygtigt byggeri

    Mødeleder Frank Jensen

    Byggeriet står over for en nødvendig forandring som én af de største kilder til CO₂-udledning. For at reducere branchens klimaaftryk er det afgørende ikke blot at fokusere […]